Radio oli täysin soiva peli, ei mitään vikaa. Kaikinpuolin järeä laitos, painoa useamman kilon verran. Mutta vain pelkkä radio ja kaikenlisäksi siitä puuttuu vielä about puolet kanavista jenkkityyliin eikä itsellä oikeasti riitä mielenkiinto kuunnella jonkin FM-lähettimen kautta paskaa ääntä vaikka kuinka yrittäisi ajatella että onhan se orkkisradio hieno.

orkkisradioAlkuperäinen soitin

Nykyaikainen elektroniikka mahtuu aika paljon pienempään kuoreen vaikka ominaisuuksia on järkyttävä määrä enemmän. Tosin veikkaan että 43 vuoden päästä nykyaikainen laite on entinen. Toisin kuin tämä alkuperäinen.

radiotPainoero vielä isompi kuin kokoero

Yhteismaa

Ei Monopolin pelaamista vaan kaiutinten johdotusta. Eli soittimelta lähti yksi maajohto joka jakautui kaikkiin kaiuttimiin. Joten suoraan tuollaiseen kytkentään ei pysty radiota vaihtamaan, pitää vetää uudet kaiutinjohdot. Syksyllä viikko ennen ajokauden päättymistä tehty radionvaihto ja tulossa oleva koko auton purku saivat aikaan helpon päätöksen, käytetään vain yhtä kaiutinta sen viikon ajan. Talven jälkeen kun kaikki kaapeloinnit on tehty uusiksi joka tapauksessa. Alkuperäiset etukaiuttimet olivat täysin pelikunnossa, joten kuskin puolen etukajari sai toimia äänen tuottajana.

Kaiuttimet

Etuovissa on alkuperäisillä paikoilla 5,25″ kaiuttimet. Ja MOLEMMAT olivat vielä täysin kunnossa olevia. 43 vuotta vanhassa autossa joka oli vähintään vuosia vain seissyt jossain pellon reunalla.

orkkisetuOriginaali etukaiutin vuodelta -72

Takana hattuhyllyllä oli ne klassiset kuusysit, jotka valitettavasti olivat jo jättäneet tämän maailman ja siirtyneet hifitaivaaseen. Molempien kartiot oli aurinko polttanut aivan tohjoksi ja ilmeisesti puhekelassakin oli jo jotain vikaa sillä se oli oikosulussa. Pieni hipaisu sormella kartioon hajotti sen aivan murusiksi.

kuusysit Herkästi hajoavaa pahvia auringon ansiosta

orkkistakaToiseen maltoin olla koskematta ja se näyttää tältä, rikki vähän sekin

orkkistaka2Nykymittapuulla aika vaatimaton magneetti ja liikerata

Magneetin päällä oleva rautalevy toimi hattuhyllyn alla olevan pehmeän äänieristeen kiinnikkeen paikkana. Eristeestä tuli läpi kaksi jousirautaa jotka napsahtivat kiinni kaiutinten magneeteissa oleviin rautoihin. Ihan näppärä idea ja pehmeä eriste samalla on parantanut sointia ja suojannut kaiuttimia.

 

Loppuajatus

Pakko sanoa, että alunperin autossa ollut setti on ollut varmasti todella kovaa valuuttaa vuonna 1972. Neljä kaiutinta ei ollut itsestään selvyys sen aikakauden autoissa ainakaan euroopassa. Uskoisin että noilla asennuspaikoilla hyvälaatuiset kajarit ovat soineet aika jämäkästi. Yhden etukajarin kautta uudella soittimella kuunneltunakin ääni todella yllätti. Saati jos kaikki olisivat olleet toimintakunnossa. Tukevat asennuspaikat, ei juurikaan akustista oikosulkua ja riittävästi pinta-alaa kartioissa. Hetken jopa mietin että jos tekisi vaan täysin orkkisrestauroinnin eli laittaisi ehjät kaiuttimet joka reunaan ja piiloon jonkun pienen 4-kanavaisen vahvistimen. Mutta se ajatus sitten unohtui melko äkkiä kun kuitenkin rakennetaan sellaista omaa “haaveautoa”. Joten isompaa järjestelmää alettiin miettimään aika pian.