Pikkuviillon korjaus penkin sivussa

Kuskin penkin sivussa oli viilto harmillisen näkyvässä kohdassa. Ja penkin muoto sen verran pullistunut viillon kohdalta, että korjaustapaa piti vähän pähkäillä. Miten saada pysymään reunat kohdallaan liimauksen ajan?

viiltopenkissaViilto penkin sivussa

Täysin näkymättömiin ei tällaista saa ilman nahan korjauskittiä ja maalausta jne, mutta tarkoituksena oli tehdä viillosta huomaamattomampi ja saada se siten korjattua, ettei se repeä enempää. FixAll extra srong mustana valittiin aineeksi jolla korjaus tehdään. Koska se on pehmeää ja joustaa kuivuttuaankin ja kokemuksen perusteella tarttuu hyvin vaikka mihin materiaaliin. Ongelma oli penkin sisuksen pullistuminen viillon kohdalta siten, että se “työnsi” viiltoa auki koko ajan. Sormilla viillon reunoista painamalla sopivasti sai reunat yhteen ja viillon aika hyvin umpeen. Mutta miten painaa samalla tavalla kuivumisen ajan ( eli yön yli ) ilman että kohdistaa painetta penkin selkänojan reunaan joka taas pullistaa penkkiä ja avaa viiltoa?

Imurin suulake ja letkun pätkä kiristysliinan kanssa osoittautuivat sopivaksi välinevalikoimaksi kokeilun perusteella. Joten ohuella piikillä massaa viillon sisäpuolelle koko alueelle ja puristus yöksi.

viillonkorjausViritys

Ja ihan onnistunut lopputuloshan siitä tuli. Jopa parempi kuin uskalsi odottaakaan. Ei pitäisi enää revetä enempää eikä pistä silmään niin helposti oviaukosta katsottaessa.

viiltokorjattuViilto korjauksen jälkeen

Penkkien alkuperäisen napituksen ongelma

Alunperin penkit oli napitettu tehtaalla siten, että napissa on kiinteä metallitappi, joka painetaan penkistä läpi ja se tarttuu lukitsevaan metallilevyyn penkin alla. Levyssä on kumihattu jonka pohjaan yltäessään tappi on pohjassa ja kaikki napit siististi samalla etäisyydellä ja verhoilu erittäin helppo ja nopea napittaa siististi sarjatyönä.

Mutta, mutta… Kun penkeillä istutaan , pikkuhiljaa metallitangot vääntyvät. Joko siksi että pehmusteet painuvat ja tanko on pitempi kuin tila missä se on, tai sitten ihan vaan erittäin raskaiden istujien ansiosta. Jokainen napin tanko penkkien istuinosassa oli vääntynyt, jotkut lähes 90 asteen kulmaan. Ja siitä syystä napit olivat lähes pystyasennossa penkissä, tai hajonneet kokonaan jättäen vain tangonpätkän joka painoi persuksiin. Huonossa kulmassa ja liian syvään vinon tangon vuoksi uponneet napit olivat myös osan verhoilun “kuopista” venyttäneet liian syviksi, kun taas napittomat kohdat olivat ajan kanssa suoristuneet, kun nappi ei enää vetänyt nahkaa haluttuun kohtaan ja hoidon puutteessa kuivunut nahka oli kutistunut.

 nappienjaljetSuoraa ja liian syvää kuoppaa vaikka napit poistettu

Kuvassa penkistä on jo napit poistettu, mutta vuosikymmenten viat napeissa ovat tehneet nahkaan omat jekkunsa. Vasemmassa reunassa näkyy sileä kohta jossa ei nappia enää ollutkaan jäljellä. vain tangonpätkä verhoilun sisällä, samoin keskellä takana. Takaoikealla taas oli lähes kaksinkerroin taipunut tanko vinossa olevine nappeineen ja sinne kuoppa oli painunut jo liian syväksi. Muissa kohdissa oli vaan hieman vinossa olevat napit. Napit oli helppo poistaa katkaisemalla sivuleikkureilla tapit napin juuresta. Taustalevyt tappeineen kaivetiin sitten verhoilun taustapuolelta pois.

orkkisnappiAlkuperäinen nappi poistettuna penkistä

Tarvikkeet penkin napittamiseen

Penkin napittamiseen tarvitaan tietysti nappeja. Paikallinen Verhoomo Määttä saa tehtyä nappeja halutusta materiaalista ja erittäin kohtuulliseen hintaan vielä. Ja nopeasti. Ihan täysin samalla profiililla olevia aihioita ei löytynyt, uudet ovat hieman matalampia ja millin isompia kuin entiset. Mutta kun istuinosiin vaihdettiin kaikki napit, ei se kovin pahasti silmää häiritse. Lampaannahalla verhoillut napit ja vastakappaleet sai Määtältä parissa päivässä ja niitä hakiessa live demon siitä miten nappi penkkiin asennetaan nappilangan avulla. Eli penkin napittamiseen tarvitaan esimerkiksi tällaiset tavarat:

  • napit
  • nappilankaa
  • vastakappaleet taustalle johon lanka tulee kiinni
  • iso neula
  • sakset

Aika vähän eikä mitään ihmeellistä. Itse hankin vielä isoja korialuslevyjä nappien taustakappaleiden suurentamiseksi. Tutkin penkin taustaa ja tulin siihen tulokseen, että sen verran nappien kohdalta on pehmuste lytistynyt paikoitellen, että ei saada hyvää lopputulosta vain samaan kohtaan taustalevyt laittamalla. Pehmusteen alla kulkee metallijousisto johon uudet taustalevyt laitettiin, siksi tarvittiin isommat.

taustauponnutAlkuperäinen taustalevy uponnut syvälle pehmusteeseen, ei hyvä

nappientaustatUudet taustat jousien päällä ja liimattuna FixAll massalla jousiin

nappitarvikkeetTarvikkeet napitukseen

Pikku ongelma

Alun perin minulla oli valkoista nappilankaa, joka oli vahaamatonta. Yritin sillä kiinnittää nappia ja tulin siihen tulokseen, että ei välttämättä pidä solmu niin hyvin kuin toivoisin. Vinkiksi löysin että lanka kannattaa vahata. Kävin suutarilla kysymässä mehiläisvahaa jonka pitäisi olla hyvä tähän tarkoitukseen. Ei ollut, mutta oli valmista vahalankaa ja vielä mustana. Riittävä kieppi penkkien napitukseen maksoi kaksi euroa ja ei muuta kuin takaisin tekemään.

Mites se sitten sujuu?

Lanka työnnetään neulalla läpi napin reiästä ja sitten toiselta puolelta taas takaisin että saadaan taustapuolelle lenkki johon voidaan taustalevy laittaa. Langan kannattaa olla reilun pitkä, on hankala tehdä solmuja ja lenkkejä lyhyeen lankaan. Tässä tapauksessa noin 50 cm oli pätkä jota oli helppo käsitellä.

neulajalankaaReilun pitkä lanka helpottaa tekemistä

Kun lanka on käytetty taustalla lenkkiä varten, laitetaan tausta levy lenkkiin. Itse pujotin langan ensin prikasta läpi ja sen jälkeen vasta taustalevyn, koska prikka jäi kasvattamaan taustalevyä. Seuraavaksi langan toiseen pätkään tehdään yksinkertainen solmu jonka lenkki jätetään hieman auki.

napintaustatTaustaosat langan lenkin läpi odottamassa kiristystä

solmulangassaNappilangassa solmu

Seuraavaksi nappi pujotetaan toiseen langan päähän ja se langan pää solmusta läpi.

nappiodottaaNappi ennen kiristystä

Sitten otetaan molemmista langan päistä kiinni ja vedetään. Nappi kiristyy niin tiukalle verhoilua vasten kun vain langasta kiskoo. Ihan uskomattoman helppoa, oli positiivinen yllätys että näin simppeliä hommaa. Ei kannata kiristää “tappiin” yhtään nappia ennenkuin kaikki on laitettu “iholle” odottamaan. Sitten näkee sen että mihin tasoon napit kiristetään ja on helppoa kiristää kaikki kerralla.

napitennenkiristystaNapit odottamassa kiristystä

Nappien kiristys vanhaan penkkiin

Koska penkin entiset napit olivat olleet missä sattuu asennossa vuosia tai vuosikymmeniä ja joissain kohdissa ei ollut nappeja enää lainkaan, nahka oli asettunut miten haluaa. Tästä syystä ei ollut mitenkään mahdollista saada täydellisen tasaista jälkeä pelkästää uudelleen napittamalla. Osa painaumista oli vinoja vinossa olleen napin takia, osa painunut tosi syvälle ja osa suoristunut ja niiden vierestä nahka halusi vastustaa syvemmälle painumista menemällä kurttuun.

Haettiin kaikki napit “suurinpiirtein” samaan korkeuteen silmämääräsesti. Kuitenkin siten, että syvimpien kuoppien kohdalla napit jätettiin hieman löysälle toivoen, että nahan kunnollinen pesu ja viikkokausien rasvaus auttavat ja seuraavina käyttövuosina kun penkeistä pidetään huolta, verhoilu asettuu uuteen asentoonsa. Saa nähdä, käykö näin vai ei, mutta joka tapauksessa joka reiässä on nappi eikä perseeseen pistäviä tangonpätkiä, siistimpää joka tapauksessa. Ja mukavampaa.

napitlaitettuIstuinosa napitettu