Kiinnitykset koriin

Halusin saada asennettua laitteet siten, että ne eivät vie kontista juurikaan tilaa. Tästä syystä asennuspaikaksi valikoitui kummallakin tavaratilan sivulla oleva “ponttoonitila” pyöränkoteloiden takana. Lisäksi se vaikutti visuaalisesti hyvältä paikalta. Bassot kontin etuosaan riviin ja vahvarit reunoille. Koska minkäänlaista kiinnityspintaa ei noissa paikoissa ollut, päätin tehdä raudasta telineet joihin saa asennuslevyt tukevasti kiinni. Ajatuksena kiinnitys läpipulteilla koriin sekä ponttoonin pystyseinästä ja lattian läpi. Näin kiinnitys on taatusti tukeva joka suuntaan.

Rautaa, rautaa

Kiinnitys syntyi suorakaiteen muotoisesta putkesta ja paksusta lattaraudasta. Ponttoonin pystyseinään tuli 20×50 mm putkea, joka läpipultataan alustaan. Siitä korin ulkopeltiä kohti lähtevä lyhyt osa oli samaa tavaraa. Tuo osa laitettiin, että laitelevy saadaan syvemmälle ponttoonin sisään ja verhoilut istumaan paremmin. Sen päähän hitsattiin 8×50 lattarautaa pystyosaksi johon laitelevy kiinnitetään. Lyhyen vaakaosan päältä lähti tavaratilan keskustaa kohden lyhyt 8×50 latta, josta paketti pultataan myös lattian läpi kiinni. Koska kaikki tehtiin käsityönä, pidin varmimpana merkitä jokaiselle numeron joka kertoi sen paikan jotta koesovituksen jälkeinen kasaaminen ei tuota yllätyksiä muutaman millin väärässä kohdassa olevien pultinpaikkojen muodossa.

Merkinnät rautojen selkäpuolella

Lattarautoihin porattiin reiät ja tehtiin M8 kierteet jotta asennuslevyt saadaan pulteilla kiinni rautoihin.

Tästä hahmottaa rakenteen hieman paremmin.

Auton alapuolella ponttoonin pystyseinään laitettiin 8×50 mm lattarauta johon oli hitsattu kiinteiksi pultit. Näin kiinnitysrautoja asennettaessa riittää kun kiristää mutterit paikoilleen, ei tarvita ketään apuna pitämään vastaan pultista. Ja latta tukee kiinnitystä koripellissä.

Latan sovitusta auton alla.

Lattarautaan porattiin reiät, sen jälkeen sitä sapluunana käyttäen porattiin reiät koriin. Sitten piirrettiin kiinnitysrautoihin pystyyn keskilinja ja alettiin sihtailla rautoja autoon. Auton alla näki korissa olevista rei’istä milloin keskiviiva ilmestyi korissa olevan reiän keskelle. Siihen tussilla merkki ja kiinnitysrautoihin reikä poralla. Seuraavaksi hitsattiin pultit auton alle tuleviin osiin ja koesovitettiin ja kasattiin paketti. Onnistui onneksi kerralla. Kun nämä pultit olivat kiinni, porattiin vielä tavaratilan lattiaan pulttien reiät.

Osia maalauksessa, PORia jälleen

Maalauksen jälkeen auton alle tulevat raudat liimattiin koriin paikoilleen SikaPower koriliimalla ja samalla aineella ne myös tiivistettiin ympäriinsä ettei tehdä ruostepesää. Auton sisäpuolelle laitettiin pultinaukkoihin myös samaa liimaa ettei vesi pääse sieltäkään väliin.

Lattian pultit vielä massaamatta.

Kun massat olivat kuivuneet, kiinnitysraudat pultattiin autoon ja laitettiin lattian läpi tulevat pultit myös paikoilleen. Niiden reikiin laitettiin reilusti samaa massaa asennusvaiheessa ja kiristyksen jälkeen massattiin vielä alapuolelta mutterit ja prikat ympäri.

Kiinnitys valmis

Lopulta raudat olivat kokonaan kiinni autossa ja oli aikaansaatu teline molemmin puolin johon voi suunnitella laitteiden kiinnityslevyjä.

Tukevat telineet paikoillaan, kuvassa apukuskin puoli

Kiinnityslevyjen teko

Ensimmäiseksi piti saada merkittyä tulevat pulttien paikat verhoiluun jotta osataan tehdä niihin sopiviin kohtiin reiät. Lyhyet M8 pultit kierrettiin “väärin päin” kiinnikkeisiin auton korin puolelta, verhoilu laitettiin sen päälle paikoilleen ja napautettiin kumivasaralla. Näin saatiin merkit verhoilun taakse. Niihin kohtiin lyötiin 25 mm reikämeistillä reiät, että on pelivaraa liikutella ja säätää kohdalleen verhoilua.

Kiinnityksille aukot verhoilussa

Seuraavaksi verhoilu paikoilleen autoon ja pahvimallin väsääminen sopivan muotoisesta vanerilevystä. Ja kun pahvimalli istui niin filmivanerista leikattiin kaksi identtistä levyä. Ja jälleen levy kohdalleen ja napautukset kumivasaralla jotta sai merkittyä oikeat pulttien paikat. Uppokantaiset 8mm pultit löytyivät haponkestävinä Kainuun pultista. Reikiin senkkauksen jotta kannat uppoavat pinnan tasoon. Halusin levyn jonkin verran irti verhoilusta, jotta sen taakse sai tehtyä muutaman kaapelinvedon piilon puolella virranjakokeskukselta vahvarille ja tupakansytytin pistokkeelle, joten piti saada holkit. Sopivia valmiita holkkeja ei oikein mistään löytynyt, joten naapurissa koneistamo Moilanen pyöräytti tuuman pitkät ja 16 mm paksut holkit pultteihin.

Pultit ja holkit

Kun yritin asettaa levyjä paikoilleen pulttien ja levyn takana olevien holkkien kanssa niin se olikin aika toivotonta. Holkit eivät millään pysyneet paikoillaan niin kauaa että saa pultit kiinni. Joten suunnitelmaa eteenpäin, levyn pintaan karhennus ja pultit kiinni muttereiden avulla paikoilleen pelkkään levyyn ja isot klimpit kuumaliimaa pitämään holkit asennuksen ajan paikoillaan.

Holkkien liimaus levyyn

Tuo auttoi ja liimaus piti holkit hyvin paikoillaan kaikki ne kerrat kun tavaroita mallailtiin paikoillaan olevaan levyyn ja merkittiin mihin ne kiinnitetään. Vahvistin, virranjakokeskus ja “jääkaappiliitäntä” mahtuivat toiselle puolelle  aivan heittämällä.

Valmis vahvistinlevy

Toiseen levyyn päätin laittaa vaahtosammuttimen ( koska jos sitä joutuu käyttämään, se on helpompi siivottava kuin jauhesammutin ) ja varoituskolmion. Vaahtosammutin löytyi paikallisesta sammutinhuollosta ja näppärän kokoinen varoituskolmio Mannelinin purkaamon varastoista.

6 kg vaahtoa pullossa

Sammuttimen alla varoituskolmio

Ja sitten vielä samat hieman kauempaa miltä ne autossa näyttävät.