Kattovalon puhdistus

Erittäin hyväkuntoisen kattoverhoilun keskellä oleva kattovalo oli kuoreltaan todella murheellisessa kunnossa. Uudenveroista siitä ei saa millään, sillä pinta on sen verran rikkoontunut jo hapettumisen takia. Mutta todella paljon siistimmän kuitenkin ja hyvin vähällä vaivalla.

kattovalonkillotustaPuhdistamaton valo vasemmalla, hieman puhdistusta aloitettuna oikealla.

 

kattovalovalmisKiillotuksen jälkeenkin näkyvät pienet pisteet, eli ei virheetön kromi. Mutta paljon siistimpi kuin lähtökohta.

Katkaisijoiden puhdistusta.

Sähköikkunoiden moottorien kunnostuksen yhteydessä piti purkaa ovista pois ikkunoiden ja penkkien katkaisijat. Katkaisijoiden juuret olivat samanlaisessa kunnossa kuin kattovalo, lisäksi niissä oli ihmiskuonaan kunnon kerros juuressa. Kertynyt vuosikymmenien saatossa sormista joilla katkaisijoita on käytetty. Niille tehtiin samanlainen Chrome Glazilla jynssäys kuin kattovalolle. Tosin kuvat unohtuivat ottaa lopputuloksesta…

Kaikki katkaisija olivat vielä kohtuudella toimivia, mutta muutamassa tuntui hieman jumiutumista. Joten purkamisen yhteydessä niihin suihkutettiin ensin hieman WD40:ä ja naksulteltiin edestakaisin kunnes jumiutumisen tunne lähti pois. Akkukenkä oli irti tämän ajan, ettei turhaan raksutella katkaisijoille isoja virtoja edestakaisin. Sen jälkeen Contact cleaneria ja varovasti paineilmaa.

katkaisijoitaContact Cleaner on erittäin hyvä puhdistusaine sähköosille.

katkaisijoita2Varovasti pienellä paineella ilmaa perään että lähti paskat pois väleistä.

Turvavöiden puhdistus

Etupenkkien vyöt olivat siistimmässä kunnossa, mutta takamatkustajien vyöt olivat lohduttoman likaisia. Keskivyö vastakappaleineen oli viettänyt varmaan vuosia tungettuna istuinosan alle, jossa oli muun muassa kilokaupalla hiirenpaskaa ja ruosteinen lattia. Vyö oli sen näköinenkin. Myös soljet olivat saaneet hapettumaa ja ruostepilkkua osakseen. Solkien puhdistus tapahtui Mothersin Mag & Alu Polish tahnalla ja Dremelin kiilloituslaikalla.

vyonsoljetKoskematon ja killoitettu vyönsolki

Itse vyöt puhdistettiin solkien ja vastakappaleiden kiillotuksen jälkeen Marseille-saippualla. Lämmintä vettä pesuvatiin ja kaikki vyöt kulkivat vadin kautta. Harjasin kynsiharjalla vyöt molemmin puolin saippuavedessä, huuhtelin juoksevan veden alla ja lopuksi puhaltelin paineilmalla vedeon pois solkien ja rullien sisältä.

voidenpesuvesiTurvävöiden pesuvesi pesun jälkeen

Jälleen kerran sai todeta, että jos jokin asia maailmassa on halpa ja hyvä, se on Marseille-saippua. Koppurainen takapenkin keskimmäinenkin vyö oli pesun jälkeen aivan kuin uusi. Ei lainkaan enää koppurainen ja väri oli tasaisen siisti kiiltävä musta.

pestyvyoTakapenkin keskimmäinen vyö kuivana pari päivää pesun jälkeen

Kynnyslistojen korjaus ja puhdistus

Alumiiniset kynnyslistat pysyivät huonosti paikallaan ja olivat aika kärsineen näköiset. Kun sisustaa purettiin, varsinkin kuskin listan alla oli kasa suolaa! Ilmeisesti tiesuolaa oli kertynyt listan alle ja se oli syövyttänyt listan ruuvien kohdat paikoin jo olemattomiin.

syopynytlistaRuuvien “kuopat” syöpyneet kokonaan pois taustapuolelta

Ensimmäiseksi kuumailmapuhaltimen ja muovisen taltan avulla irroitettiin lisoista kumilistat kunnostuksen tieltä pois. Ne olivat jo osittain irti, joten joka tapauksessa ne olisi liimattu uudestaan. Kun kumit oli poistettu, listat soodapuhallettiin käyttäen perushalpaa Motonetistä ostettua soodapuhalluskannua Hyvin toimi ja hyvin puhdisti.

Soodapuhalluksen jälkeen oiottiin vastimen päällä vasartamalla isompia lommoja ja rantuja sen verran kuin taidot ja työkalut antoivat myöten. Yllättävän monta terävää vekkiä ja pikkukoloa sai oikaistua. Kuitenkaan niistä ei oikein kännykkäkameralla saanut järkeviä kuvia joissa olisi eron kunnolla nähnyt joten kuvat jäivät sitten laittamatta tänne.

kumitirroitettuLista josta on kumit irroitettu

soodapuhallettuLista soodapuhallettuna

Kaikkea liimanjämää ei keskeltä puhallettu, sillä ohut huntu vanhaa tiukassa olevaa kumiliimaa ei haitannut mitään. Soodaa kului sen verran hyvää tahtia jo pelkästään tausta ja reunojen puhallukseen että liimajäämät vain raaputettiin taltalla ohuiksi ja saivat jäädä uuden liimamassan alle.

kiillotettuLista kiillotettuna

Jotenkin epäonnistui tuo kiillotetun listan kuva, näyttää paljon matemmalta kuin oli oikeasti. Kiillotus tehtiin jälleen Mothersin mag&alulla ja dremelin laikalla. Näin sai uratkin kiillotettua kohtuuhelposti. Sen jälkeen liimattiin paikoilleen kumilistat Fix Allin extra-lujalla liimamassalla.

listatejKunnostamaton ja kunnostettu lista

Listan taustapuoli vaati myös korjausta, että saadaan ruuvit jälleen ottamaan. Näin ohuen alumiinin hitsaukseen ei välineitä ollut ( tai siis lankaa ainakaan ) ja jonkin verran epäilytti että onnistuuko homma ensinkään. Joten tehtiin sellainen “ei-kovin-museomallinen” korjaus. Taustalle liimattii samaisella FixAll liimamassalla ensin isompi prikka, joka peittääsuolan syömän aukon kunnolla ja antaa ruuville tilaa tulla alemmas vähän kuten alkuperäisissä kuopissa. Sen päälle liimattiin sitten pienempi prikka, jota vasten ruuvin kanta painaa.

prikkakorjausPrikkapatentti listan alla

listanprikatPrikkarivi kuskin puolen listassa