Edellisenä kesänä kun auto saapui, näytti sisusta aika hyväkuntoiselta. Pikafiksinä penkkeihin laitettiin Prestan Nahanhoito&puhdistusainetta, mutta ei se oikeastaan muuta tehnyt kuin jäi pintaan ja tuoksui uudelle nahalle. Mihinkään kohtaan aine ei imeytynyt yhtään. Syy siihen oli se, että nahan pinta oli niin järkyttävän likainen.

Erilaisian silikooneja lienee hieraistu penkkeihin aina silloin tällöin, kenkälankillakin oli fiksailtu, mutta tuskin vuosikausiin jos koskaan penkkejä oli oikeasti KUNNOLLA puhdistettu. Ja kun penkeillä on ikää 43 vuotta, niin sitä paskaa on ehtiny kertymään. Ja aurinko on sen kunnolla pintaan polttanut kerrokseksi jota mikään hoitoaine ei läpäise.

Seuraavat välineet tarvittiin puhdistukseen:

 • Marseille-saippuapala
 • Taikasieni
 • Puhdas rätti
 • Vadillinen haaleaa vettä ( tai kymmeniä vadillisia…. )

Miten penkit pestään?

En tiedä onko jotain täydellistä työohjetta, mutta itse toimin seuraavasti:

 1. kastelin saippuan ja hieroin märällä saippualla yhden “neliön” penkistä
 2. hankasin taikasienellä sitä neliötä ja sen saumoja
 3. puristelin sienestä liat vadissa olevaan veteen kun sieni oli aivan ruskea liasta
 4. toistin kuvion niin monta kertaa, että sieni ei enää likaantunut
 5. Eli tarvittiin penkistä ja kohdasta riippuen noin 10-20 toistoa koko hommaa
 6. kun koko penkki oli tällä tavalla puhdistettu, hieroin saippuan vielä koko jakkaran pintaan ja annoin sen vaikuttaa tunnin verran, välillä aina kostealla sienellä kävin saippuaa levittämässä
 7. sitten uudestaan taikasienellä penkin kimppuun kunnes sieneen ei enää irronnut likaa
 8. Lopuksi nihkeällä rätillä “huuhdoin” penkin kunnes rättiin ei enää irronnut saippuaa

Todella hidasta hommaa. Mutta en keksinyt muutakaan keinoa. Tällä tavalla meni käytännössä täysi työpäivä yhden penkin puhdistukseen.

penkkienpesuejPesty vasemmalla ja pesemätön oikealla

Mutta onhan se aivan älytön ero kun katsoo pestyä ja pesemätöntä penkkiä vierekkäin. Ei enää rasva kiillä pinnassa. Penkin nahka oli myös selvästi pehmeämmän tuntuista pelkän pesun jäljiltä. Jos penkeistä pidetään huolta säännöllisesti niin paljon muutahan ne eivät kaipaakaan kuin Marseille-saippualla kevyen puhdistuksen silloin tällöin. Kumpikin penkki oli ikkunan puolelta mennyt kuivemmaksi ja kovemmaksi pinnaltaan. Aurinko oli tehtävänsä tehnyt. Tosin takapenkissä vielä rajummin, siitä lisää penkkien elvytys-sivulla. Ennenkaikkea pinta alkoi pesun jälkeen vastaanottamaan hoitoainetta aivan toisella tavalla kuin aiemmin. Aiemmin ei mitään imeytymistä, pesun jälkeen aine hävisi nahan sisään kuivimmissa kohdissa muutamassa minuutissa.

Penkin pesu elävänä kuvana