Pikkuvuotoa

Molemmat venttiilikopat vuotivat öljyä. Ei pahasti mutta tihkuttivat vähän joka kohdasta kuitenkin hieman. Uudet paksut kumiset tiivisteet Victor Reinzin valmistetta oli ostettu jo ennen auton saapumista. Auto ei ollut vielä ajossa kun tätä vaihtoa tehtiin. Öljyn tihkumisen lisäksi oli toinenkin syy miksi kopat halusin käyttää pois. Nähdäkseni että onko kopat täynnä vaseliinia, mitä on odotettavissa moottorin öljyjen suhteen. Uskaltaako vaihtaa suorilta vai pitääkö ensin ottaa paikat auki isommin ja putsata vaseliinikakkuja pois. Vanhat mineraaliöljyt muuttuvat vaseliiniksi jos moottorin öljynvaihdoista ei pidetä huolta ja kaikenlaisia kauhutarinoita olin kuullut riittämiin vanhoista jenkeistä ja vaseliinista koneessa. Esimerkkeinä että venttiilikopat olivat niin täynnä vaseliinia että koneistoakaan ei näkynyt. Tai moottori lasahti jumiin saman tien kun vaihdettiin uudet öljyt ja vaseliinit lähtivät liikkeelle tukkien joka paikan.

Niinpä siis kopat pois ja tutkintaa sekä tiivisteen vaihto. Ensimmäiseksi laitoin tulpanjohtoihin merkinnät maalarinteipillä ja kynällä mikä meni mihinkin.

johdoissamerkitVara ei venettä kaada

Tiukassa ovat

Pultit pois ja kopat pois. Eiku. Tiukassa kuin mikä. Leveällä vääntäraudalla varovasti hieman vääntöä kopan kulmaan joka pitäisi olla paikkana parhaiten pientä vääntöä kestävä ilman että kopan laita vääntyy. Ja naputtelua kumivasaralla. Tällä metodilla sain kopat irti kohtuudella. Vanhat tiivisteet olivat korkkia. Ja täysin kivikovaksi kivettynyttä sellaista, ei ihme että pikkuvuotoa alkoi olemaan. Korkkitiiviste oli liimattu sekä kanteen että koppaan tiivisteliimalla, siksi olivat niin tiukassa. Mistään ei liima pettänyt vaan korkki repesi liimakerrosten välistä halki kun kopat irtosivat.

korkinjamaaTasainen korkkireunus kannessa

Putsataan, putsataan

Varovasti kovametallisella leveällä kaapimella rapsuttelin korkin jämät pois kannesta ja kopista. Aikaa tuhraantui kummasti, sen verran tiukkassa olivat, liima ja aika olivat tehneet tehtävänsä. Onneksi mitään vaseliinikasoja ei kauhutarinoiden tapaan löytynyt. Mustaa vanhaa öljyä kyllä, mutta ei sentään kiinteämmässä muodossa.

Reunojen putsauksen jälkeen putsasin kansista mustat vanhat öljyt bräkliinillä ja kangasräteillä hinkkaamalla. Niin hyvin kuin vain sain.

koppaennenputsaustaPuhdistamaton koppa ja uudet tiivisteet paketissa

Samat puhdistusmetodit myös venttiilikopille. Paljon bräkliiniä ja rätillä hinkkausta. Seuraavalla käynnistyksellä sitä mustaa öljyä taas olisi joka paikassa mutta ajattelin että ehkä näissä pinnoissa sitä on vähän “tiiviimpänä” eikä puhdistamisesta varmasti mitään haittaa ollut. Puhdistuksen jälkeen naputtelin pöydän reunaa vasten koppien pultinreikiä hieman tasaisemmiksi ja mietin että miksi nämä on peltiä. Tai miksei niissä ole edes jotain jämäkämpää metallireunusta jotta koppa painuisi tasaisemmin kantta vasten kun se kiinnitetään.

putsattukoppaPutsattu koppa ja uusi tiiviste odottaa asennusta

Kopan paikoilleen ja kiristys oikeaan momenttiin tehtaan manuaalin mukaan. Ei paha homma ja saipahan mielenrauhan kun ei tarvinnut pelätä vaseliinipeikkoa vaan uskalsi vaihtaa öljyt autoon.