Vanhat pois

Ensimmäiseksi ihmettelin termostaatin päällä olevaa proppua, jonka juuressa oli kasa jotain tiivistesilikonia. En ollut ennen moista termostaatin kopan päällä nähnyt ja ajattelin että liekö jokin ilmausventtiili jota raottelemalla saadaan ilmoja ulos systeemistä. Ei ollut, oikea selitys selvisi myöhemmin ja siitä löytyy lisää sivulta Sytyksen huoltoa. Irstas klöntti silikonia häiritsi ja päätin tutkia miksi proppu oli pitänyt sillä tavalla tilkitä. Kävi ilmi, että proppu oli kierteeltään hieman kartion mallinen, ilmeisesti se oli juuri se idea millä se tiivistää aukon jossa on. Kierre oli kuitenkin vaurioitunut eikä proppu mennyt ilmeisesti tarpeeksi syvälle.

Kierrepakkaa ei voinut käyttää, koska proppu oli niin paljon kartio. Onneksi hankkimassani kierteiden korjaussarjassa oli myös kierreviilat. Aikani viilailin rauhassa proppua ja sain kierteet mielestäni hyvää kuntoon. Nyt proppu meni selvästi syvemmälle ja arvelin että enää ei töhritä massaa vaan kokeillaan kestääkö painetta lämpimässä koneessa. Ja kestihän se.

proppuProppu operaation jälkeen ilman massaklönttiä

Sitten avasin jäähdyttimen kennosta poistopropun ja irrotin termostaatin kotelon. Vanhaa nestettä en saanut pihalle kuin vajaat kymmenen litraa, mutta niinhän sitä usein käy. Lämppärin kennossa on osansa vaikka lämmityslaite kuumalla olikin säädettynä jne jne. Jäähdytinneste sinällään oli niin siistissä kunnossa, että se ei isommin huolettanut. Parin viikon ajon jälkeen tein saman tyhejnnyksen uudestaan ja laitoin taas kymmenen litraa uutta nestettä. Luulisin että kesäautoon riittää nämä vaihdot parin kesän ajaksi, totaalityhjennys sitten vuoden tai parin päästä kun otetaan moottori pois autosta. Missään vaiheessa ei tullut ruostetta eikä muutakaan likaa systeemistä joten oletan että se oli huuhdeltu rankemmalla kädellä jenkeissä auton liikkeelle oton yhteydessä.

Termostaatti sen sijaan oli se kylmin mahdollinen versio eli teksasin mallia. Uusi jonka hankin, oli 8 astetta kuumempi ja tehtaan manuaalin mukaan suomen kaltaiseen ilmastoon paremmin sopiva. Ehtiipähän kone lämmetäkin joskus normaaliin lämpötilaan. Vanha tiiviste oli mallia korkki kiinni liimalla joten samankaltainen kaapiminen kuin venttiilikoppien kanssa oli edessä. Tosin paljon pienempänä. Ja tilalle uusi kumitiiviste ja uusi termostaatti.

uusitermariUusi termari paikoillaan kantta odottamassa

Koppa kiinni, auto pihalle ja testiajoa. Kone lämpimäksi ja konepelti auki. Mistään ei vuoda eikä kone kuumene liikaa.