Pari vuotta ehti kulumaan siitä kun subbariasennus suunniteltiin ja raamit tehtiin sekä auton puoleinen raami kiinnitettiin autoon. Välissä tehtiin korityöt ja rungon korjaukset ja vaikka mitä. Kun auto saapui maalarilta ja sisustaa päästiin kasaamaan, oli vihdoin aika tehdä subbariasennus loppuun.

Ensimmäiseksi leikkelin pahvista mallia tuleva paketin sivuprofiilista, minkälainen sen pitäisi olla että asennus mahtuu paikoilleen ja elementit saadaan pystyasentoon. Takapenkin viistossa kulmassa magneetit tulisivat kiinni lattiamattoon ja pystyssä oleva asento oli omasta mielestä paremman näköinen kuin vino. Pahvimallien perusteella sitten leikkelemään 4 mm rautalevystä sopivat päätypalat, pohja ja kansi. Kun osat oli leikelty, käytin niitä vielä autossa että sopivat paikoilleen. Sitten hitsaamaan räkkiä bassoille.

Subbariräkki hitsattu nippuun

Tein hitsauksen siten, että hitsasin levyt kiinni raamiin ulko-ja sisäpuolelta pisteillä parin sentin välein. Kulmat ja palasten saumat hitsasin umpisaumalla.

Sama toisesta kulmasta

Hitsauksen jälkeen hioin ulkopuoliset saumat lappulaikalla sileämmiksi ja seuraavaksi testausta autoon paikoilleen.

Suksiluukku vedonpoistolla?

Subbarien kiinnityslevyksi valitsin filmivanerin. Se on tukevaa ja kestää hyvin autokäytössä. Paksuutta saisi olla sen verran että kaikki kiinnitysruuvit voidaan laittaa piilon puolelta niin elementteihin kuin räkkiin ettei ruuveja tule näkyviin kontin puolelle ollenkaan. 27 mm oli hyvä paksuus. 24×110 cm vanerilevyä käytettiin paikoillaan räkin testauksen yhteydessä vielä varmistukseksi että sekin sopii paikoilleen ennen kuin sitä alettiin työstämään.

 Räkin kaikki saumat massasin sisäpuolelta liimamassalla ja vaikka räkki jää näkymättömiin, maalasin sen kauttaaltaan mustaksi ettei heti ruoste raiskaa uusia osia. Seuraavaksi vaneri kiinnitettiin räkkiin oikeaan kohtaan, jotta ruuveille on valmiit paikat joihin sen saa samaan kohtaan helposti kiinni viimeistelyn jälkeen. Ja merkittiin elementtien paikat, mitattiin niiden keskipisteet ja jyrsimellä pyöristettiin sivut, kulmat ja leikattiin bassoille aukot.

Vähän vaimennusta peltiin

Räkin sisäpuolelle tuli peltipintoihin Ground Zeron alubutyylimatto jotta pelti ei niin helposti lähde soimaan. Pellin päälle liimattiin saman valmistajan pehmeä pyramidimatto akustoimaan.

Pehmytmatto paikoillaan

Räkki sivulta

Alapuoli kuvaajaan päin

Sama sivulta vielä.

Seuraavaksi tein kaapeloinnit elementeille ja niille kiinnitykset että kulkevat nätisti piilommassa ylälaidan takana. Ja kaapelin päähän liittimet että saa kiinni autossa odottavaan kaapeliin. Räkki nostettiin autoon paikoilleen ja pultit kiinni. Elementtien magneettien pohjasta poistin kromiset logotarrat, mielestäni ne eivät oikein istuneet kokonaisuuteen.

Räkki pultattuna autoon, sisäpuolelta näkymä

Subbarit näkyvillä, mutta suhteellisen hillitysti.

FreeAir asennus ei paljoa tavaratilaa vie.