Öljyn oikea tyyppi

Tämän ikäisessä Fordin C6-laatikossa tulee käyttää Type-F automaattivaihteistoöljyä. Ei dexronia eikä mitään muutakaan. Ellei laatikolle ole tehty remonttia. Laatikon ulkonäkö ja kiinnitykset yms näyttivät siltä että ihan lähimpinä vuosina ainakaan sitä ei ole autosta irroitettu joten päätin mennä sillä linjalla että remonttia ei liene ole koskaan tehty. Mitään tietoahan aiheesta ei ollut. Joten F:ää hankkimaan siis.

Type F:ää ei enää ihan joka paikasta saanut, mutta jälleen Jenkkiauto.com osoittautui oivaksi ostospaikaksi. Selvästi edullisin hinta mitä suomesta sain ja nopea toimitus. Pelkän vaihteistoöljyn kohdalla seuraavaksi edullisin olisi ollut 80 euroa kalliimpi, sen verran monta litraa tavaraa uppoaa kun haluttiin vaihtaa koko järjestelmään uudet öljyt. Rockautosta oli tullut suodatin ja tiiviste projektia varten. Tämä projekti olisi aika ankea suorittaa tasaisella lattialla ja itseäni vähän arvelutti tuo automaatin öljynvaihto kun en sellaista ollut koskaan tehnyt. Varsinkin kun haluttiin myös momentinmuunnin tyhjäksi. Joten homman hoiti asiasta oikeasti perillä oleva Masa joka on mekaanikkona Kajaanilaisella Asennus Osalla. Masa hoiti homman sellaisella rutiinilla ilman yhtään turhaa liikettä että oli helppo huomata ettei todellakaan ensimmäistä kertaa vanhan jenkin automaattiin öljyjä vaihdettu.

pohjapoissaPohja poissa

vanhatulosVanhat ulos kaikki mitä saadaan

Kun öljyt oli saatu pois, vastinpinnat putsattiin ja öljypohja kävi liuotinpesussa. Sen jälkeen Masa oikoi pultireiät pohjasta jotta se istuu tiiviisti paikoilleen, putsasi vielä teräsharjalaipalla tiivistepinnan erikseen ja laittoi tiivisteen liimautumaan pohjaan kiinni. Sillä aikaa viimeisetkin öljyt valuteltiin pihalle.

pohjaennenpesuaPohja menossa liuotinpesuun

Melko tarkkaan vanhat öljyt systeemistä lähtivät, sillä tilavuus momentinmuuntimen kanssa oli manuaalin mukaan 13 litraa. Ja uutta öljyä meni hieman reilu 12. Joten ei sitä vanhaa paljoa voinut jäädä. Vaihtaminen hieman pehmeni ja napakoitui noin äkkiseltään perstuntumalla. Tosin ero oli sen verran pienehkö että saattaa olla psykologistakin. Pääasia että ei tarvitse murehtia vanhoja öljyjä, vaan on saatu uudet sisään ja laatikko toimii hienosti.