Haave joskus asennettavasta ruiskusta sai aikaan idean laittaa autoon Lambda valmiiksi. Ja sen lukemia olisi kiva päästä näkemäänkin, auttaisi kaasarin säädöissä jo aiemminkin. Alunperin autossa ei ole mitään lämpömittareita eikä oljynpainemittariakaan. Vain ns. idioottivalot eli jäähdytysnesteen lämpötilalle ja öljynpaineelle varoitusvalot jotka kertovat että nyt joku on jo pielessä. Mutta uudet mittarit pitäisi saada kokonaan piiloon, mitään näkyviä lisämittareita en halunnut laittaa. Netistä löytyi PLX DM-6 mittari joka toimii näyttönä kaikille mahdollisille antureille. Ja oli kooltaan sellainen että sen saisi piiloon tuhkakuppiin jota ei mihinkään muuhun käyttöön tarvita.

PLX DM-6 ja lambdapaketti

Mittari tuhkakuppiin

Kojetaulussa oleva tuhkakuppi oli melko sopivan kokoinen mittarille. Tuhkis itsessään on rakenteeltaan varsin monimutkainen kuulalaakereineen kaikkineen verrattuna nykyautojen vastaaviin. Ja helppo työkohde siinä mielessä että lukuunottamatta kahvaa joka näkyy kojetaulun reunassa, se on kokonaan metallia runkoineen kaikkineen. Niinpä muutoksia on näppärää tehdä hitsaamalla.

Alkuperäisessä rungossa oli mutka alaspäin joka teki mahdottomaksi saada mittari mahtumaan sisälle kuppiin. Niinpä runko piti katkaista ja kääntää tuo mutka toisin päin.

Tuhkis purettuna ennen modailua

Leikkelin rungosta palan pois ja asettelin paketin puristimeen paikoilleen. Tulitikuilla sai sopivat välykset joka suuntaan pingotettua että kuppi edelleen liikkuu laakereillaan rungossa kuten oli tarkoitettu.

Runko pilkottuna ja kasattuna hitsaamista odottaen

Sitten pellistä pala joka sopi tuhkakupin sisälle viistoon että saa paremman katselukulman kuskin paikalle. Siihen 52 mm reikä johon mittari passaa. Ja sovittelua millä korkeudella mittari mahtuu olemaan että tuhkis edelleen toimii. Hitsitäpeillä pakettia kasaan ja koesovitus.

Mittarin sovitusta kohdalleen

Sama toisesta kulmasta

Pellit puhallettu puhtaaksi ja hitsaussaumat peitetty massalla ennen maalausta

Osat maalattiin ihan tavallisella spray-pohjamaalilla ja 50% matalla mustalla

Tältä se paketti näyttää autossa paikoillaan tuhkis avattuna

Ihan onnistunut paketti siitä tuli ja toimii hyvin. Kaapelin sai takaa ulos siten, että se liikkuu esteettä kupin mukana. Toki sopivan mittainen mutka siihen taakse piti jättää joka antaa liikkumavaraa.

Myös kännykkään

Ja tokihan kun tämän asennuksen oli saanut tehtyä, tuli PLX:lle pieni bluetooth-moduli jolla saa kaikki näytöt kännykkään. Se asennettiin sitten mittarien yksiköiden kanssa myös että voi katsella kaikki myös kännykältä. Ehkä olisi jäänyt tuhkisprojekti tekemättä jos tuollaista olisi ollut aiemmin tarjolla mutta onpahan sekin nyt näprätty.

Auto kasattuna ja mittari paikoillaan

Tähän vielä kuvapari mittarista paikoillaan auton sisustan kasauksen valmistuttua.

Now you see it

And now you don’t