Napit ei ratissa toimi

Vuosimallin 1972 autossa vakionopeudensäädin. Rattinapeista voi laittaa sen toki päälle ja pois, lisäksi vielä kiihdyttää ja hiljentää nopeutta. Luksusta. Ison koneen ja automaattilaatikon kanssa todella kiva varuste. Ainoa huono puoli oli se, ettei napeista vaan tapahtunut yhtään mitään kun niitä paineli. Siispä aloitin selvittämään missä vika on.

Ensimmäinen vika oli helppo paikallistaa. Autossa oli paikoillaan alipaineyksikkö, joka kaasuttimessa olevaa pesualtaantulpanketjua kiskoo ja vauhtia pitää yllä. Tuolle yksikölle tuli auton sisältä kaksi moninapaliitintä sisältävä johtosarja. Mutta mutta…. Jostain syystä joku oli joskus päättänyt vetäistä johdot liitinten vierestä poikki? Miksi helvetissä? Miksei voitu vain irrottaa niitä liittimiä?

vakkarinpiuhatPiuhat poikki, ei kulje tieto langattomasti

Melko hankala paikka ahtaassa raossa rintapellin ja moottorin välissä. Mutta niin sinne vain vanhakin taipuu kolvin ja tinan kanssa kun on hyvä syy. Väri väriin johtosarja kuntoon, johtojen putsaus päältäpäin ja niputus siistimmin vanhalla kunnon mailaerkalla. Joka on kätevää ahtaissakin tiloissa johtosarjojen niputtamiseen ja sillä saa ihan siistiä jälkeä. Ja sopii vanhaan autoon paremmin kuin kiiltävä erkka tai vaikka suojasukka. Alunperinkin kaapelit on niputettu jollain hyvin samannäköisellä teipillä.

vakkarinpiuhatkorjattuKorjattu

Toiveikkaana koeajolle ja nappeja painelemaan. Lopputulos: Ei mitään elämää. Edelleenkään. Mutta taatusti tuossa kuitenkin yksi vika oli, onpahan se nyt korjattu ja voidaan jatkaa selvittämistä.

Alipaineyksikön testausta

Alipaineyksikölle oli omat testaussysteeminsä miten sen toiminnan pystyi tarkistamaan. Ohjeet löytyivät PDF-korjaamokirjasta. Juuri korjatut liittimet irti ja sen jälkeen tiettyihin liittimen napoihin piti laittaa virtaa ja tiettyihin maita. Ja katsoa mitä tapahtuu. Riemun tunnetta herätti kun pesualtaantulppaketju kiskoi kaasaria ihan niinkuin pitääkin. Nopeutta sai nostettua ja laskettua kuten kuuluukin. Eli tämä yksikkö on toimintakunnossa! Hienoa.

Ratin sisälle kurkistus ja nappien mittausta

Seuraavaksi ohjeessa neuvottiin tarkistamaan että ratin keskiön sisällä olevat johtimet olivat kunnossa. Pari ruuvia irti ja kyllä, kunnossa näyttäisivät olevan. Kaikki nappien kontaktitkin oikein siistissä kunnossa. Hyvä hyvä. Seuraavaksi kojetaulun alta liitin irti ja mittailua että minkälaisia ohmilukemia mikäkin nappi antoi liittimeen kun sitä painettiin. Kaikki paitsi ON-nappi antoivat hyvin lähelle oikeanlaiset lukemat. Samalla testattiin jarrupolkimessa oleva valokytkin jonka tehtävä on myös sammuttaa vakionopeudensäädin. Toimi sekin, tosin aika “myöhäisellä” sytytyksellä kuten jarruvalotkin. Kytkin menee vaihtoon jo turvallisuudenkin takia ettei joku aja perään kun jarruvalot syttyvät liian hitaasti.

Keskusyksikkö

Sitten iski google-mekaanikko ja luki Lincoln-foorumilta että vika on usein keskusykskön maadoituksessa joka on huonosti kiinni piirilevyllä. Siispä kojetaulun sisältä kaivettiin keskusyksikkö pois ja avattiin.

vakkarinboksiVakkarin boksi avattuna

Sen verran osattiin mitata ja tutkia että ei siinä maadoituksessa mitään vikaa ollut, oikein hyvin oli piirilevyllä kontaktia. Ja maadoitus oli kunnolla kiinni auton puolellakin kun tarkistettiin. Joten lienee tässä sitten jotain vikaa kun ei pelaa. Ajattelin että tämänkaltaisen laatikon korjaa Telepointin Aulis varsin näppärästi vuosikymmenten kokemuksella. Ja kiikutin laatikon sinne. Tule huomenna hakemaan, kyllä tämä kuntoon saadaan, tuumasi Aulis.

Huominen tuli ja laatikkoa hakemaan. “Ei siinä ollut mitää vikaa, täysin toimiva laatikko” No voi perhana. Nyt alkoi loppua ideat mistä vika voisi löytyä. Enää jäi mieleen se, että itse ON-nappi ratissa on oltava viallinen koska testauksen mukaan ihan kaikki muu toimii täysin moitteettomasti.

Puretaan ne napit ratista

Joten purkamaan rattinappeja pois. Ajatuksena että napin sisällä on hapettumaa tms ja putsaamalla sen saa kuntoon. Tai sitten Aulis saa sen kuntoon jos sisällä on joku vastus palanut tms. Hauskaa tuossa ratin sisällä olevassa sähkösysteemissä oli se, että vaikka ei mitään tietokonesignaaleja oltu keksittykään, niin neljän vakionopeudensäätimen ja töötin painikkeen antamat signaalit kulkivat ratista autoon YHTÄ JOHTOA pitkin. Eli kaikki antoivat hieman erilaisia vastuksia ja sen mukaan auto tietää mitä pitää tehdä. Joten otetaan se yksi johto irti liittimestään ja keskiö pöydälle, päästään purkamaan nappeja.

VOI PASKA. Liittimeen koskiessa siinä kiinni ollut se yksi ainoa johto irtosi saman tien. Oli enää yhdellä säikeellä ollut liittimessä kiinni ja sekin säie antautui kosketuksesta….. Työkseen on toisille tolkuttanut miten TARKISTA KONTAKTIT ENSIN, ennen kuin epäilet laitevikaa. Jo parikymmentä vuotta. Ja sitten käy näin. Kolvi käteen, kaapeli liittimeen kunnolla kiinni ja koeajolle.

vakkarinvikaSe todellinen vika….

Houston, we have a cruise

Ja koeajollahan sitten cruise control toimi kuin uusi. Täsmällisesti ja tarkasti kaikista napeista tapahtui juuri sitä mitä pitääkin. Jarrun kanssa hieman tylsää kun painoi jarrua ja auton vauhti hidastui niin cruise löi lisää hänkää ja alkoi vedättämään. Kunnes jarrun polki kunnolla pohjaan ja katkaisija reagoi. Sitten se sammutti vakkarin pois päältä. Mutta se on toinen tarina joka löytyy Jarrut ja alusta-osiosta.