Halpaa kuin saippua
Silikonikuoriset tulpanjohdot, sytytystulpat, virranjakajan kansi ja pyörijä oli ostettuna valmiiksi ennen auton saapumista. Koko setti maksoi alle kolmekymppiä, joten ei tarvinnut monesti miettiä kun ne lisäsi listaan. Auto kuitenkin käynnistyi todella nätisti, kuin palmun alta, joten välitöntä tarvetta ei tuntunut olevan. Virranjakajan sisään kurkistin ensimmäiseksi kun auto tuli talliin, mutta siellä oli yllättävän siisti näky.
Puhdasta ja toimivaa
Ilmeisesti tämä osasto oli seisonnan jäljiltä pitänyt uusia ja putsata, sillä ei nämä vaihtokunnossa olleet. Paitsi tietysti värin puolesta. Sinistä pitäisi olla. Mutta yleisilmeen ollessa ruoste ja alustamassa, ei jaksanut hirveästi virranjakajan kannen värikään häiritä. Joten annoin koko sytkäasian olla kun autossa oli muutenkin niin paljon sellaista joka ei alkuunkaan toimi ja joka vaati kiireempää huomiota. Sytytysasiat tulivat ajankohtaiseksi vasta tovi katsastuksen jälkeen kun syyskelissä kostealla auto muutaman kerran nyki maantiellä tasakaasulla. Aivan kuin olisi jättänyt pari sytytystä välistä. Joten vaihtohommiin.
Tulpat ja johdot
Tulppien irtoaminen hieman jännitti, mutta lähtivät kaikki helposti ja nätisti, olivat ihan oikeassa momentissa olleet eivätkä ruostuneena kiinni. Vanhoista tulpista en muistanut ottaa kuvaa, olivat hieman kuluneet ja kärkivälit vähän sinne päin, mutta varsin hyväkuntoiset vielä. Koska projektiin kuitenkin lähdettiin, vaihdoin tilalle uudet platinakärkitulpat. Säädin vanhojenkin tulppen kärkivälit ohjearvoon ja laitoin ne putsattuina talteen hätävaratulpiksi. Kun ihan hyvässä kunnossa olivat. Kuvaakaan en muistanut ottaa, kun sen verran siistiä oli eikä mitään järkyttävää ja itse vaihto sujui hyvin nopeasti.
Tulpanjohtojen vaihto työnä vielä pienempi, muutama hassu minuutti. Vähän aikaa katsellessa että mikäs pituus nyt on mitäkin vanhaa vastaava jne ja tietysti johto kerrallaan pois ja uusi tilalle samaa reittiä ja samasta jakajan plugista samaan tulppaan kuin ennenkin.
Uusi setti alle 15 €
Puola
Puola oli todella törkyisessä kunnossa pinnaltaan ja kontakteiltaan. Ja yksi mahdollinen pätkimistä aiheuttanut syykin löytyi. Virranjakajalta puolalle menevän piuha oli niin löysässä liitoksessaan että se käytännössä putosi käteen kun siihen koski. Kaapelin liitin oli jotenkin venähtänyt liian isoksi.
Tämäkin alustamassassa……
Puolen tunnin putsauksen jälkeen puola alkoi olla siistissä kunnossa ja se asennettiin takaisin.
Jakajan kansi ja pyörijä
Pitihän ne samaan remonttiin laittaa ne siniset paikalleen vaikka punaisetkin kunnossa olivat. Vanhat tulppien tapaan hätävaraksi talteen.
Alipaine-ennakko
Konetilaa tarkemmin tutkiskellessa tuli ilmi että autosta oli poistettu yksi osa. Nimittäin PVV eli Ported Vacuum Valve. Sen olisi pitänyt olla termostaatin päällä. Sen oli korvannut se mystinen tulppa termostaattikotelossa mitä ihmettelin termostaatin vaihdon aikaan. Jota luulin joksikin ilmausventtiiliksi. Alunperin tuohon venttiiliin pitäisi mennä alipaineletku virranjakajalta. Ja tuo venttiili säätäisi moottorin lämpötilan mukaan sitä, meneekö virranjakajalle Ported Vacuum ( eli kaasuttimelta tuleva alipaine ) vai Manifold Vacuum ( eli imusarjan alipaine ) sen mukaan mikä on moottorin lämpötila.
Nuo kaksi käytätytyvät eri tavalla. Tyhjäkäynnillä imusarjan alipaine on suurimmillaan, kun taas kaasuttimesta ei juuri tyhjäkäynnillä alipainetta tule. Eli varsinkin tyhjäkäyntialueella nämä kaksi eri alipainetta tekevät sytytysennakosta hyvin erilaisen. Minun autossani kaasuttimen alipaine oli tukittu ja virranjak
Nuo kaksi käytätytyvät eri tavalla. Tyhjäkäynnillä imusarjan alipaine on suurimmillaan, kun taas kaasuttimesta ei juuri tyhjäkäynnillä alipainetta tule. Eli varsinkin tyhjäkäyntialueella nämä kaksi eri alipainetta tekevät sytytysennakosta hyvin erilaisen. Minun autossani kaasuttimen alipaine oli tukittu ja virranjakajalle tuli suoraan imusarjan alipaine Manifold Vacuum Valvelta.
Manifold Vacuum Valve ja siitä jakajalle menevä alipaineletku
Mielenkiintoista. Aiheesta tuli sitten lueskeltua enemmänkin ja monesta paikasta löysin tietoa että imusarjan alipaineen käyttäminen olisi sellainen “köyhän miehen viritys” eli keino tehdä hieman pirteämpi moottorista. Siksiköhän lie tuo tehty joskus. Olisihan sen PVV:n silti voinut jättää paikoilleen, miksi se oli pitänyt pois heittää? No, niin tai näin niin ilmeisesti auton sytytysennakko oli todellakin säädetty käyttämään vain tuota imusarjan alipainetta, sillä kun vaihdoin virranjakajalle menevän letkun toisen pään Ported Vacuum liitäntään kaasuttimessa, tyhjäkäynti oli ihan paska, eikä autossa ollut minkäänlaisia vetoja. Ja lisäksi kickdownia ei voinut käyttää lainkaan, moottori stallasi siihen paikkaan kun kaasun löi pohjaan.
Kun kaiken lisäksi pieni lisätutkimus paljasti että ajoitusmerkkiä ei oikein löydy vauhtipyörästä, on sen verran ruosteessa ja virranjakaja niin tiukassa ettei sitä saa oikein pyörähtämään paikoillaan, päätin jättää tällä kertaa sytytyksen ihmettelyn sikseen. Toimii, niin ajetaan. Tutkitaan sitten joskus myöhemmin.