Sähköhommat on kivoja!
Ainakin allekirjoittaneen mielestä. Vuoden 1972 sähköt ovat aika pahasti jäljessä siitä mitä vuonna 2014. Tosin siitä ihania että ei ole tietokoneita eikä pintaliitoskomponentteja, vaan lähes mitä vaan voi selvittää pelkällä yleismittarilla. Koska mitää museoautoa ei olla tekemässä, niin sähköjen päivittäminen suurelta osin releillä, sulakkeilla ja paremmilla kaapeloinneilla tehdään paremman toimintavarmuuden ja vanhojen katkaisijoiden säästämiseksi.
Ajovaloille virtaa
Autossa on alunperin sealed beam-umpiot joista kaksi on lyhyille ja kaksi pitkille valoille. Niiden virta ( kuten kaikkien muidenkin valojen ) kulkee sellaisenaan valokatkaisijan läpi. Katkaisijassa on “circuit breaker” joka toimii hieman sulakkeen tavoin. Kun virtaa menee läpi liikaa, se katkaisee yhteyden ja jäähdyttyään taas palauttaa sen. Katkaisijaa ei enää valmisteta ja samassa katkaisijassa on myös ajovalojen luukun ohjaus alipaineella. Kallis ja vaikeasti saatavilla oleva osa siis ja välttämätön jotta autossa kaikki tarpeellinen toimii.
Uudessa valojärjestelmässä tulee olemaan H4 umpioina tuplalyhyet ja tuplapitkät. Joten on aika mahdotonta käyttää sellaisenaan vanhaa sähköjärjestelmää niiden virransyöttöön, ongelmia tulee varmasti ja ennemmin tai myöhemmin alkuperäinen katkaisija suuren kuormituksen takia hajoaa. Puhumattakaan siitä että valot jatkuvasti pätkisivät. Joten ajovaloille tarvitaan kaapeleita ja releitä. Irralleen pitkin konetilaa ripotellut irtoreleet ja sulakkeet ovat todella ruman näköisiä ja sekavia setviä mahdollisissa vikatilanteissa.
Joten autoon pitää saada uusi sähkökeskus konetilaan johon saa sisälle releitä ja sulakkeita ja kunnolliset kaapeloinnit. Jo pelkästään valojen takia ja helpottaahan se reilusti muidenkin sähköjen päivittämistä ajan tasalle. Uusia sulake & reletauluja ei kovin paljoa ole myynnissä käyttökelpoisessa muodossa, niinpä ratkaisuksi tuli keikka romiksella.
Uusi sähkökeskus Saabista
Mannelinin purkaamolle siis ja availemaan autojen konepeltejä. Seuraavilla vaatimuksilla mentiin aarteenetsintään:
- Umpikoteloitu konetilan sulakerasia
- Ei mitään elektroniikkaa tai piirilevyjä kotelon sisällä
- Modulirakenne osissa jota on helppo päivittää ja muokata
Ei ihan helppo homma. Uudemmissa autoissa oli järkiään jotain piirilevyjä ja turhaa sälää kotelon sisällä. Vanhoissa taas auttamatta liian pienet rasiat ja liian vähän paikkoja. Parhaita aihioita olivat 90-luvun puolivälin ja 2000-luvun alun autot. Niidenkin sulakepesistä suurin osa oli liian pieniä tai todella hankalan mallisia.
Sitten se täydellinen löytyi kun avasi OG9-3 Saabin konepellin. Sopiva koko, mahtuu reilusti tavaraa sisälle. Sopiva muoto akun ja pyöränkotelon väliin asennettavaksi. Modulirakenne johon saa haluamansa relepaikat haluaamansa järjestykseen. Tavallisia hyvälaatuisia Boschin releitä ja mikroreleitä valmiiksi sisällä. Ja riittävästi normaaleja autosulakepaikkoja, bonuksena vielä muutama MAXI-sulakkeen paikka. Kaupat tuli huikeaan 20€ hintaan ja ei muuta kuin näppäilemään.
Uusi sähkökeskus tulee Saabista
Kannen alta löytyy hyvä järjestys. Tähän saa releitä ja mikroreleitä tarpeeksi useampaankin hommaan ja modernit sulakkeet kaikille.
Asiallisesti tavaraa kahdella kympillä.
Sisuskalujen siivousta
Sulakerasian alapuolella oli Saabin omat kytkennät ja hirveä määrä pienenpieniä kaapeleita. Tässä vaiheessa viisaimmalta ratkaisulta tuntui se, että siivotaan kaikki pois ja tehdään tyhjästä uusiksi. Saa ainakin kunnolliset kaapeloinnit tehtyä kaikille laitteille eikä tarvitse soveltaa vanhojen kanssa.
Orkkishässäkkä taulun takana
Sulakkeiden ja releiden kontaktit sai takapuolelta poistettua nätisti ISO-liittimen pinnien irroitustyökalulla. Monikäyttöinen kapistus sähköhommissa. Poistamisen jälkeen pääsee tekemään uutta. Ensimmäiseksi kaikkien sulakkeiden toiseen nastaan uudet tulokaapelit virroille. Yhteen riviin laitettiin 6 mm² kaapelit ja kahteen muhun riviin 4 mm² kaapelit. Nämä riittävät varmasti pikkusulakkeilta lähteviin kytkentöihin. Isompiin saa 40A sulakkeet ja pienempiin 30A sulakkeet maksimissaan. MAXI-sulakkeille laitetaan 8 mm² tulokaapelit.
Sulakkeiden ja releiden kontaktit tällaisilla liittimillä.
Koska sulakkeille tuli monta tulojohtoa, päätettiin siirtymä syöttökaapeliin tehdä vaiheittain. Jokaisen sulakerivin kaapelit yhdistettiin ensin yhteen 10 mm² kaapeliin. Sama tehdään myös MAXI-sulakkeiden kaapeleille. Tinaa ei tänne laiteta vaan liitos tehtiin kuorimalla kaapeleita reilun sentin verran ja laittamalla ne puristusholkin sisään. Puristettiin hydraulisilla pihdeillä holkki läjään ja liitoksen päälle laitettiin Würthin 3:1 kutistuva liimakutistesukka. Pitäisi kestää kun liitokseen ei vetoa eikä mekaanista rasitusta tule kohdistumaan.
Holkki kaapeleiden päälle
Holkin puristus kasaan
Liimakutistesukka päälle
Pikkusulakkeiden 15 kaapelia yhdistetty kolmeksi.
Lisää palikoita koteloon
Koska normaalireleitä oli vain 4 ja mikroreleitä 3, jäi paikkoja vielä tyhjäksi. Googlettelemalla selvisi että myös 9-5 Saabista löytyy samanlaisella moduulirakanteella oleva keskus konetilasta. Saabbeja ei paikallisella hajottamolla enempää ollut joten katseet Saab-klubin nettisivuille. Myyntipalstalla olikin 9-3 ja 9-5 autoja purettuna ja osia myynnissä. Kyselyt muutamille ja seuraavana päivänä löytyi jo sopivan hintainen 9-5 Saabin sulakepesä jossa oli releitä varaosiksi asti 7 kpl . Jälleen hintaa sen sama 20€. Kaupat lukkoon ja lisää palikkaa uuteen keskukseen tulemaan.
Kotelo kiinni autoon ja sähköjä paikoilleen
Kotelon tuli autoon kiinni kahdella kiinnitysraudalla sisälokasuojaan ( joka on paksua muovia ). Koteloon porattiin useita kaapelin läpivientiaukkoja joihin laitettiin odottamaan kalvolla suljetut läpivientikumit. Näin myöhempiä sähköjä eri suunnista on helpompi vetää koteloon sisälle. Kotelon kiinnitysrautoja uusitaan tyylikkäämmiksi sitten myöhemmin konetilan fiksauksen yhteydessä. Nyt oli tärkeintä saada keskus kuntoon ja valot käyttöön.
Kotelon pohja kiinni autossa ja monta läpivientiä paikoillaan.
Kytkentöjä taulun taustapuolella.
Valmis ja paikoillaan
Sulake- ja relekeskus asettui ihan mukavasti paikoilleen ja siihen on helppo tehdä myöhemmin lisää kytkentöjä. Ensi alkuun siihen laitettiin valoille releet ja uusi pääsulake auton sisälle menevälle syötölle. Valot releytettiin siten, että jokaiselle valoparille on yksi sulake ja rele. Jos toiset pitkät tai lyhyet valot tippuvat pois pelistä niin toiset jäävät vielä toimintaan.
Ensimmäiset kytkennät tehtynä