Helppo ja halpa pesu
Alunperin suunnittelin lattian ja kontin verhoilujen pesettämistä pesulassa. Mutta jonkin verran netistä juttuja lueskeltuani uskaltauduin kokeilemaan pesemistä itse. Vanhat matot olivat lukemani mukaan yllättävän hyvin pesunkestäviä ja loppujen lopuksi jos lika ei lähde niin voihan ne aina viedä pesulaan. Budjetti koko projektissa oli maalauksen jälkeen aika “kuiva” joten sekin helpotti DIY-ratkaisua. Sopivaksi pesuaineeksi ehdoteltiin vaikka mitä mäntysuovasta kaikenlaisiin erikoispesuaineisiin. Mutta hyllyssä oli nahan ja turvavöiden pesusta erinomaisesti suoriutunutta marseille-saippuaa joten….
Matkustamon etumatto ennen pesua
Päädyin seuraavanlaiseen metodiin:
- erittäin runsaasti vettä painepesurilla mattoon niin että se on täysin märkä. Imevät muuten hurjasti vettä!
- hieroin marseille-saippuaa mattoon kauttaaltaan
- hankasin kevyesti harjalla saippuan mattoon ja hieman lisää vettä
- odottelua jonkin aikaa että saippua vaikuttaa
- kunnolla juuriharjausta ristiin rastiin ja edestakaisin
- huuhtelu painepesurilla moneen kertaan ( paskaista vettä lähti aina vaan )
- harjan lappeella enimpien vesien “liippaus” matosta pois
- lopuksi märkäimurilla imuroin pienellä automattosuulakkeella maton kauttaaltaan
Etummainen matto pesun jälkeen
Kännykkäkameran kuvat eivät oikein tee oikeutta lopputulokselle. Mattojen ero ennen ja jälkeen pesun oli vielä reilusti isompi livenä kuin kuvissa. Mutta jotain näistä kuvistakin näkee.
Vahinkoja sattuu aina välillä
Ennen pesua kokeiltiin kopistella enimpiä hiekkoja mattojen sisältä pois perinteiseen mattojen kopistelutyyliin. Eli nurkista kiinni ja räpsäytellään kahdestaan mattoa. No, huonostihan siinä kävi, takajalkatilan matto ratkesi yhdestä nurkastaan… Kyllä oli melkoinen tatti otsassa kun ehjä matto saatiin omaa tyhmyyttä hajotettua. Matot kestivät erittäin hyvin harjausta ja rankkaakin painepesua lattialla mutta kuivan maton ravistelu oli tyhmä idea. Olisipa ollut matontamppausteline jonka päällä kopistella, se olisi ollut varmaan fiksumpi vaihtoehto.
Takamatto ennen pesua ( ja kopistelua… )
Ja takamatto pesun ( ja kopistelun ) jälkeen
Kuvassa repeämä näyttää pahalta. Mutta usko on luja siihen, että se saadaan huomaamattomasti korjattua. Mattojen pohja on jonkinlaista vettä läpäisemätöntä muovia joka on jollain tasolla muotoonvalettua. Ensimmäisenä kokeillaan varmaankin kontaktiliimaa ja jotain vastaavankaltaista muovia sillä liimata taustalle vahvikkeeksi että maton saa takaisin muotoonsa. Samaa metodia on tarkoitus kokeilla tavaratilan maton kanssa. Koska tavaratilan lattiasta on poistettu alunperin siellä olleet tunkin korvakot yms jotka tulivat matosta läpi, matossa on nyt ylimääräisiä aukkoja. Niihin leikataan palat varapyörän suojapussista joka on samaa kangasta ja koitetaan paikata turhat reiät niillä piiloon.
Se likaisin matto
Matkustamon mattoja pestessä ihmettelin että karmean likainen vesi lähtee mutta oikeastaan märkänäkään matot eivät juurikaan haisseet pahalle. Tavaratilan matto oli sitten ihan oma lukunsa. Siitä lähtevä vesi oli järkyttävän väristä ja matto haisi heti kastelun jälkeen todella etovalle. Mutta puhdas tuli siitäkin.
Tavaratilan matto ennen pesua
Tavaratilan matto pesun jälkeen
Märkäimurilla imuroinnin jälkeen matot nosteltiin vielä koholle lattiasta mikä minkäkin apuvälineen avulla jotta pääsevät ajan kanssa kuivumaan rauhassa. Ratkeamien jne pelossa ei uskallettu laittaa riippukuivaukseen muita kuin tavaratilan matto joka oli paljon lyhytnukkaisempaa kuin lattiamatot ja huomattavasti kevyempää vähän kosteana.
Repeämien ja reikien korjausta
Pesussa revennyt jalkatilan matto vaati korjausta. Samoin tavaratilan verhoilussa oli kolme aukkoa joista aiemmin oli kurkistelleet alkuperäiset tunkin korvakot. Korvakot poistettiin koritöiden yhteydessä joten aukkoihin tarvittiin paikkapalat. Samoin yhdestä kohtaa matto oli kulunut aivan puhki, liekö joku tunkin kohta joka on painanut vuosikymmenet mattoa samasta kohtaa. Sopivan vahvikemateriaalin etsintä maton taustalle tuotti päänvaivaa. Sen pitäisi olla erittäin kestävää vetolujuudeltaan ja sellaista että muotoutuu hyvin erilaisiin muotoihin, mutta toisaalta se ei saisi venyä ollenkaan. Loppujen lopuksi sopivaksi materiaaliksi osoittautui sammutuspeite. Erittäin vahvaa kudosta johon liima tarttuu ja imeytyy hyvin, taipuu vaikka mihin muotoon mutta ei veny ollenkaan liimauksen jälkeen. Yksi kokoinainen sammutuspeite kului korjauksiin ja murtumaisillaan olevien kohtien vahvistamiseen sekä reikien paikkaukseen. Kontaktiliimaa meni litra.
Vahvikkeet ja korjaukset takamaton taustalla
Takajalkatilan mattoon meni kaikken eniten paikkausmateriaalia taustalle. Parista kohtaa matto oli taustaltaan niin hauras että se olisi taatusti revennyt mutta vahvikkeilla siitä saatiin todella paljon jämäkämpi. Repeämien korjaus olisi ollut yksinään aika mahdotonta hommaa, sillä matossa oli niin paljon muotoja. Erilaisia työkalulaukkuja alle asetellen saatiin matto asettumaan suurin piirtein oikeaan asentoon ja toinen tekijöistä piti käsillään revennyttä saumaa kohdallaan sen aikaa että toinen levitti liiman siihen ja paikkapalaan ja vielä liiman kuivumistakin odotellessa. Sitten paikkapala paikoilleen ja seuraavan kohdan kimppuun. Tämän maton paikkailuun kului melkein kokonainen päivä.
Revennyt nurkka ennen ja jälkeen korjauksen
Mutta lopputulos oli vaivan väärti. Todella hankalan mallinen nurkkakin saatiin korjattua niin hyvin, että päällepäin ei näy pienintäkään vihjettä siitä että se olisi ollut joskus rikki. Ja korjausta revittiin ja väänneltiin kokeeksi. Hyvin kestää ja pysyy kuosissaan.
Etujalkatilan matolle tehtiin samaa hommaa, siinä tosin oli vähemmän tekemistä, yksi pieni ratkeama ja muutamia haurastuneita kohtia.
Tavaratilan maton taustapuoli korjausten jälkeen
Tavaratilan matossa oli myös muutama repeämä ja sitten niitä reikiä. Reikiä paikattiin leikkaamalla ylimääräisestä vararenkaan suojapussista reikää reilusti suurempi pala samaa mattoa, sen jälkeen pala laitettiin reiän päälle ja leikattiin mattopuukolla yhtä aikaa paikkapalan ja maton läpi. Näin saatiin reikään sopiva paikkapala leikattua. Tosin maton muotojen takia se oli aika paljon työläämpää ja hankalampaa kuin miltä kuulostaa. Onnistui kuitenkin kohtuullisesti.
Paikkapalojen rakennusta
Lumppueristeiden korvaus
Alunperin mattojen pohjassa oli liimattuna lumpueristettä, samaa materiaalia oli liimattu myös auton pohjaan. Haisevat ja erittäin karussa kunnossa olleet lumput poistettiin korista ja mattojen pohjasta, joten piti keksiä jotain tilalle, että verhoilun saa istumaan edelleen hyvin autoon. Tavaratilan osalta se vaati pari tuntia erilaisten parempien äänieristeiden sommittelua että matto saatiin istumaan. STP Spleniä monimuotoisiin kohtiin, Dynamatin Dynalineria hieman helpompiin ja tasaiselle pohjalle Dynapad äänieriste.
Maton uusi “peti”
Maton värjäystä
Tavaratilan matossa oli paikkapaloja joiden sävy ei ollut ihan sama kuin itse maton. Lisäksi siinä oli pari ruostelänttiä joita ei pesussakaan saatu pois, sekä sieltä täältä pilkisti hieman kudoksen pohjalla olevaa taustamateriaalin väriä. Joten sopivan värjäysaineen etsintään. FurnitureClinicin Fabricolour oli oiva valinta lopulta. Se maksoi vain 13 € pullolta ja yksi pullo riitti tavaratilan verhoiluiden värjäämiseen. Niin pohjamaton kuin sivupaneelienkin. Juuri ja juuri.
Vasen puoli värjättynä
Maton ilme muuttui nukkavierusta suorastaan uutuuttaan hehkuvaksi värjäyksellä. Itse prosessi oli hyvin helppo. Väriaineeseen sekoitettiin 50% vettä ja se harjattiin kankaaseen pienellä kynsiharjalla. Aine levisi ja imeytyi hyvin ja hieman reilummalla painamisella sen sai pohjaan asti värjäämään myös pilkottanutta taustamateriaalia.
Paikattu, korjattu ja värjätty tavaratilan verhoilu
Kontin verhoilu ennen/jälkeen
Tässä vielä kuva kontin verhoiluista imuroinnin ja pikapuhdistuksen jälkeen reilu pari vuotta aiemmin kun auto oli katsastuskunnossa:
Ja tässä kuva pesun, paikkauksen ja värjäyksen jälkeen:
Eihän se toki uusi ole, läheltä katsottuna virheitä on, mutta yleisilme muuttui valtavasti kun reiät, kulumat ja ruostetahrat ovat poissa.